Sök

Formgivare

Björn Dahlström
Björn Dahlström

”Att utveckla företeelsen dörr är en stor utmaning. Dörren är en av husets viktigaste delar. Funktionellt handlar det om logistiken med omvärlden. På ett annat plan är det kanske husets mest taktila exteriöra detalj. En av de intressanta aspekterna med ett sådant projekt är att resultatet måste passa in i så många olika sammanhang. Det är som att formge en pusselbit som ska passa i flera olika pussel. Svårt, men också en spännande utmaning.

En annan sak som framgick ganska tidigt i projektet var att om man kan utnyttja modern låsteknik kan man också förändra förutsättningarna för designarbetet. Elektronik och motordrivna lås kan ge uppenbara praktiska fördelar, tänk bara att slippa alla skramlande nyckelknippor, att aldrig riskera att bli utelåst för att man glömt nyckeln. Men vid sidan av det praktiska ger detta också helt nya möjligheter för utformningen. För mig som industridesigner går ny teknik ofta hand i hand med nya formlösningar. När det gäller just låsfunktioner för privat bostäder upplever jag att vi står i ett intressant vägskäl.

Samtidigt som den nya tekniken blev en del av projektet började jag experimentera med att låta själva dörren och dörrens låsdetaljer växa ihop till en mer enhetlig form. Kanske till och med att handtaget och detaljerna runt detta i slutändan kunde växa och bli dörrens egentliga uttryck. Det kändes sympatiskt, dörrbladet som en neutral yta som går att variera. Olika träslag, färger, laminat och strukturer, variationerna är nästan oändliga. Till detta ett relativt stort handtag helt frikopplat från låsfunktionen, integrerat i dörren, med mycket karaktär och en uttrycksfull form. Tanken är att huset hälsar oss välkommen med en tydlig gest.

Handtaget fick så småningom sin plats i en fördjupning i dörrbladet, ett effektfullt sätt att få dörr och handtag att smälta samman. Samtidigt understryker fördjupningen det taktila, det skapas ett generöst utrymme för handen bakom handtaget. Jag utvecklade 3 varianter på temat, 3 olika organiska former, 3 olika temperament. Formerna påminner mig om sjöar och namnet Lago (det italienska ordet för sjö) blev både arbetsnamn och det slutgiltiga namnet på dörrserien.

Min uppfattning är att Lago är en dörr som kan varieras på ett så pass rikt sätt att den kan passa in i väldigt många olika sammanhang. Den kan förhöja det visuella intrycket av ett hus och fungera som en personlig och sympatisk gest mot den som närmar sig entrén. Lago vill definitivt få oss att känna oss välkomna.”

Andreas Engesvik
Andreas Engesvik

”Min utgångspunkt var att se dörren som en mikroarkitektur med en funktionell uppdelning av dörrens olika beståndsdelar: Fönsterfält, handtagsfält och sparkfält. Lägger man till fält för sidoljus och överljus öppnar sig möjligheter till stor variation inom en gemensam ”dörrfamilj”. Mitt mål var att utveckla en grundstruktur för en dörrserie som kan byggas ut och skräddarsys utifrån behov, smak och teknikutveckling. Även om utgångspunkten var funktionell, så har målet också varit att få en dörrserie med stark visuell familjekaraktär.

En dörr byggd som själva huset; med fönster, vägg och tak. Komponenttänkandet öppnar för utbytbarhet: Handtagsfältet– den del av dörren som utsätts för mest slitage och skador – kan skiftas i sin helhet, fönsterfältet kan skiftas till ett blindfält för t ex dörrnummer på ett hotell, fönstret kan bytas mot en liten ”holk” för namnskylt, eller mot en lucka som kan öppnas om man vill titta ut. Holkens taksprång kan vara helt funktionellt, i koppar, trä eller lackerat och med plats för LED-belysning som kan lysa upp namn- och nummerskylt. Ett sparkfält i massivt trä kan ökas i tjocklek, så att det kan slipas om vid slitage.

På sidofälten kan glaspartier bytas mot blindfält för husnummer, ringklocka, porttelefon eller ytterbelysning. Denna dörrserie ger utrymme för stora variationsmöjligheter även när det gäller material, färger och strukturer. Serien kan ges ett subtilt och nedtonat uttryck, men kan också få en mer uppseende-väckande utformning, både genom färgval och exklusiva material.”

Nyhet

Andreas Engesvik får
Bo Bedres designpris 2012

Andreas Engesvik utsågs till årets designer vid utdelningen av norska tidningen Bo Bedres
designpris 2012 och mottog priset av Norges handels- och näringsminister Trond Giske.

Så här motiverade juryn sitt val:
”Årets designer står för kvalitet i ordets rätta bemärkelse. Formgivaren har en unik förmåga att hålla
sitt yrke levande genom att kontinuerligt förvärva nya material för att skapa användbara och konkreta
produkter. 2011 har vi kunnat glädjas över ett brett spektrum av såväl produkter som material från
denne formgivare.”

Engesvik har formgivit dörrserien Studio för SnickarPer.

Stina Sandwall
Stina Sandwall

Shape

”Grunden till dörrserien Shape fanns redan i dörrserien 2000 som jag formgav åt SnickarPer vid millennieskiftet. Sedan dess har ny teknik gjort det möjligt att utveckla dörrkonstruktionen både form- och funktionsmässigt. Dörrfamiljen Shape handlar om kvadratens och rektangelns enkla och tidlösa form. Genom att varje hörn mjukats upp med en radie får glasurtagen sin tydliga identitet. Serien innerhåller ett antal dörrar med glasurtag i varierande mängd och storlek, både för att passa i olika arkitekturer och för att möta olika kundönskemål om ljusinsläpp och kommunikation mellan ute och inne.

Dörrmodellerna ska i sin helhet kunna kombineras i samma objekt, med t ex en modell vid huvud-entrén och en annan som dörr till groventrén. Glasen är integrerade med dörrstommen vars utsida kan fås i teak eller formbeständig komposit, lackerad i valfri kulör. Dörrens insida har glaslister och kan beställas i teak, ek eller målad i valfri kulör, för att samspela med husets övriga interiör. Dörrfamiljen Shape passar till många olika arkitekturstilar.”

Arena

”Arena har genom sitt utvändiga heltäckande glas fått en tålig och underhållsfri yta. Glaset har en unik uppbyggnad i en kombination av laminerat och härdat glas som ger bra u-värde och bra ljudisolering. Med avancerad tryckteknik vill jag skapa mönster som ger transparens och personligt uttryck. Till denna glastäckta dörr väljer man sedan en insida som kan vara målad i kulör eller i träslag som ek eller teak.

De olika modellernas glasyta är tryckt med varierande mängd transparens och skiftar i uttryck med ljusets variation. Kunden kan välja mellan mönstrat tryck, en jämn frostad yta, klarglas eller annat kundanpassat mönster, för att dörren ska bilda helhet med husets arkitektur. Allt beroende på den insyn/utsikt kunden föredrar.”

Fjäll

”Ordet fjäll används framför allt om berg i de nordiska länderna, som ofta formats av stora ismassor och som utmärks av relativt flacka sluttningar. Med dessa berg och med hantverkarens fjällpanel som inspiration har dörrserien Fjäll skapats med en subtil men ändå formtydlig yta och mönster. Upplevelsen av ”fjällens” vinklade yta växlar under solens vandring mellan högdager och skugga.

Dessa dörrar kan beställas målade i valfri RAL- eller NCS-kulör och i flera tåliga metallicfärger, vars yta ytterligare framhäver den subtila formen. Rostfritt vattenavvisande sparkskydd ingår alltid. Dörrar med glas är byggda utan utvändiga glaslister.

Dörrfamiljen Fjäll rymmer all den kompetens och det yrkeskunnande som utmärker en dörr från SnickarPer.”

Jonas Lindvall
Jonas Lindvall

”Det brukar sägas att dörrar och fönster är en byggnads ögon. Jag tycker att det är mer än så. Dörrar har en möjlighet att berätta en historia, att ha ett uttryck som förbereda oss för det som händer på andra sidan öppningen och som berättar något om huset och dess ägare.

Dörrserien Spine började med ett önskemål från en kund som ville ha en dörr som upplevelsemässigt förmedlade en känsla av trygghet vid mötet med dörren. Kombinationen av ett mörkt och hårt träslag som teak med inläggningar av polerade aluminiumlister på dörrbladets utsida förmedlar just en sådan gedigen känsla av kvalitet och säkerhet. Metallisterna ger en effektfull kontrast även mot målade kulörer. Formgivningen är tidlös på ett sätt som passar i både lite äldre husfasader likväl som helt nybyggda.

Precis som övriga dörrar i denna första kollektion SnickarPer Contemporary Doors har Spine dolda gångjärn, vilket i sig lyfter fram renheten i formgivningen. Det trycke jag valt till dörrserien kommer från FSB, rostfria för att harmoniera med de rostfria listerna.”