Sök

Andreas Engesvik är en av Norges mest spännande unga formgivare. Han studerade konsthistoria och design i Bergen och bildade år 2000 designgruppen Norway Says, internationellt känd för stilren skandinavisk design. I 2009 startade Andreas sitt eget företag i Oslo, där han bland annat arbetar med möbel- och industridesign för flera internationella uppdragsgivare som Iittala, Ligne Roset, Muuto, Asplund og Menu.

Andreas Engesvik

Studio

”Min utgångspunkt var att se dörren som en mikroarkitektur med en funktionell uppdelning av dörrens olika beståndsdelar: Fönsterfält, handtagsfält och sparkfält. Lägger man till fält för sidoljus och överljus öppnar sig möjligheter till stor variation inom en gemensam ”dörrfamilj”. Mitt mål var att utveckla en grundstruktur för en dörrserie som kan byggas ut och skräddarsys utifrån behov, smak och teknikutveckling. Även om utgångspunkten var funktionell, så har målet också varit att få en dörrserie med stark visuell familjekaraktär.

En dörr byggd som själva huset; med fönster, vägg och tak. Komponenttänkandet öppnar för utbytbarhet: Handtagsfältet– den del av dörren som utsätts för mest slitage och skador – kan skiftas i sin helhet, fönsterfältet kan skiftas till ett blindfält för t ex dörrnummer på ett hotell, fönstret kan bytas mot en liten ”holk” för namnskylt, eller mot en lucka som kan öppnas om man vill titta ut. Holkens taksprång kan vara helt funktionellt, i koppar, trä eller lackerat och med plats för LED-belysning som kan lysa upp namn- och nummerskylt. Ett sparkfält i massivt trä kan ökas i tjocklek, så att det kan slipas om vid slitage.

På sidofälten kan glaspartier bytas mot blindfält för husnummer, ringklocka, porttelefon eller ytterbelysning. Denna dörrserie ger utrymme för stora variationsmöjligheter även när det gäller material, färger och strukturer. Serien kan ges ett subtilt och nedtonat uttryck, men kan också få en mer uppseende-väckande utformning, både genom färgval och exklusiva material.”

Nyhet

Andreas Engesvik får
Bo Bedres designpris 2012

Andreas Engesvik utsågs till årets designer vid utdelningen av norska tidningen Bo Bedres
designpris 2012 och mottog priset av Norges handels- och näringsminister Trond Giske.

Så här motiverade juryn sitt val:
”Årets designer står för kvalitet i ordets rätta bemärkelse. Formgivaren har en unik förmåga att hålla
sitt yrke levande genom att kontinuerligt förvärva nya material för att skapa användbara och konkreta
produkter. 2011 har vi kunnat glädjas över ett brett spektrum av såväl produkter som material från
denne formgivare.”

Engesvik har formgivit dörrserien Studio för SnickarPer.