Sök

Stina Sandwall har sedan sin examen från Beckmans 1999 arbeta inom den egna firman Sandwall Design som frilansande formgivare. Projekten har i huvudsak omfattat produktformgivning men även arkitektur och inredning. Med produkter för uppdragsgivare som bland annat Asplund, SnickarPer, Voice, SnickarLaget, Lundbergs Möbler och SMD Design har hennes formgivning blivit uppmärksammad både i Sverige och internationellt. Stinas formgivning har fått utmärkelser som Elle Interiörs Designpris för bästa köksprodukt och Utmärkt Svensk Form för dörrserien ”20-hundra.

Stina Sandwall

Shape/Arena/Fjäll

Shape

”Grunden till dörrserien Shape fanns redan i dörrserien 2000 som jag formgav åt SnickarPer vid millennieskiftet. Sedan dess har ny teknik gjort det möjligt att utveckla dörrkonstruktionen både form- och funktionsmässigt. Dörrfamiljen Shape handlar om kvadratens och rektangelns enkla och tidlösa form. Genom att varje hörn mjukats upp med en radie får glasurtagen sin tydliga identitet. Serien innerhåller ett antal dörrar med glasurtag i varierande mängd och storlek, både för att passa i olika arkitekturer och för att möta olika kundönskemål om ljusinsläpp och kommunikation mellan ute och inne.

Dörrmodellerna ska i sin helhet kunna kombineras i samma objekt, med t ex en modell vid huvud-entrén och en annan som dörr till groventrén. Glasen är integrerade med dörrstommen vars utsida kan fås i teak eller formbeständig komposit, lackerad i valfri kulör. Dörrens insida har glaslister och kan beställas i teak, ek eller målad i valfri kulör, för att samspela med husets övriga interiör. Dörrfamiljen Shape passar till många olika arkitekturstilar.”

Arena

”Arena har genom sitt utvändiga heltäckande glas fått en tålig och underhållsfri yta. Glaset har en unik uppbyggnad i en kombination av laminerat och härdat glas som ger bra u-värde och bra ljudisolering. Med avancerad tryckteknik vill jag skapa mönster som ger transparens och personligt uttryck. Till denna glastäckta dörr väljer man sedan en insida som kan vara målad i kulör eller i träslag som ek eller teak.

De olika modellernas glasyta är tryckt med varierande mängd transparens och skiftar i uttryck med ljusets variation. Kunden kan välja mellan mönstrat tryck, en jämn frostad yta, klarglas eller annat kundanpassat mönster, för att dörren ska bilda helhet med husets arkitektur. Allt beroende på den insyn/utsikt kunden föredrar.”

Fjäll

”Ordet fjäll används framför allt om berg i de nordiska länderna, som ofta formats av stora ismassor och som utmärks av relativt flacka sluttningar. Med dessa berg och med hantverkarens fjällpanel som inspiration har dörrserien Fjäll skapats med en subtil men ändå formtydlig yta och mönster. Upplevelsen av ”fjällens” vinklade yta växlar under solens vandring mellan högdager och skugga.

Dessa dörrar kan beställas målade i valfri RAL- eller NCS-kulör och i flera tåliga metallicfärger, vars yta ytterligare framhäver den subtila formen. Rostfritt vattenavvisande sparkskydd ingår alltid. Dörrar med glas är byggda utan utvändiga glaslister.

Dörrfamiljen Fjäll rymmer all den kompetens och det yrkeskunnande som utmärker en dörr från SnickarPer.”